zondag 3 februari 2013

Kinderen en gelaatkunde, de grote verandering.

Niets is zo facinerend als een opgroeiend mens, een kind. Gelaatkundig verandert er enorm veel in het gezicht van een kind dat opgroeit en zicht langzaam maar zeker begeeft naar de fase van volwassenheid.

De veranderingen vinden bijna altijd in verschillende fases plaats:
De mond, die onder andere staat voor de manier van communicatie (bijv. passioneel, zakelijk, angstig, extravert) wordt groter richting de leeftijd 2 en maakt vaak nog een sprongetje rond de puberjaren.
De neusrug komt omhoog rond het zevende levensjaar, wat betekent dat het kind meer wilskrachtig wordt en gaat handelen naar dat wat het zelf graag wil.
De ogen blijven meestal vrij constant, met uitzondering van kinderen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt. De ogen zullen dan dieper gaan liggen, vooral als het kind er niet over kan of wil praten. Net alsof het zich meer van de wereld afsluit en eerst alles op een afstand aanschouwd.
Wenkbrauwen worden duidelijker zichtbaar gedurende de jaren; het kind raakt steeds meer overtuigd van zichzelf en de plek die het inneemt in zijn omgeving. Het meer onzekere, introverte kind zal daarom ook langer lichte en/of dunnere wenkbrauwen blijven houden.
De oren, die al heel vroeg in een zwangerschap hun oorspronkelijke vorm hebben, blijven constant. De vorm verandert nog nauwelijks.
De kin verandert van vorm, wordt langer. Een proces dat zich onder invloed van het hormoon testosteron voltrekt. De kin heeft te maken met krachtdadigheid, hoe je omgaat met je energie om iets te verwezenlijken.
Als laatste is het ook erg leuk om te kijken naar de haardracht, wat zeker ook iets zegt over de gemoedstoestand van een mens. Soms gaan de haren er namelijk letterlijk rechtop van staan en de plek waarop dat gebeurd is te verklaren vanuit de phrenologie (schedelleer).

Om bovenstaande tekst wat kracht bij te zetten, heb ik hieronder twee filmpjes geplaatst van de Nederlandse kunstenaar, filmmaker en fotograaf Frans Hofmeester. Hij heeft  de geweldige discipline gehad om zijn kinderen Lotte en Vince frequent te filmen gedurende hun ontwikkeling van baby tot aan tiener.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten