vrijdag 25 januari 2013

Laat je gezicht je persoonlijkheid zien?

Gelaatkunde (physiognomie/ psychognomie/ phrenologie) was ooit een gerespecteerde methode om het karakter van de medemens te ontleden aan de hand van uiterlijke kenmerken van het hoofd en het gezicht. Toen het misbruikt werd door allerlei ongeloofwaardige en duistere stromingen, heeft men  physiognomie in o.a. Engeland (George II, Engels recht, 1743) verboden en werd het illegaal om de kunst van het gezichtenlezen  te beoefenen. Zo links en rechts bleven er natuurlijk allerlei ondergrondse stromingen lopen, waardoor de gelaatkunde nu nog steeds bestaat en tot op heden wordt afgeschilderd als een pseudo-wetenschap. Wat overigens niet wil zeggen dat er geen interesse meer voor is binnen de wetenschap en onderzoek naar de mens en zijn specifieke uiterlijk!
Het lijkt erop dat er de afgelopen 10-15 jaar een soort van opleving is ontstaan, zeker ook binnen het gebied van de wetenschap. Onderzoekers over de hele wereld bekijken en evalueren wat we zien in een menselijk gezicht. Ze onderzoeken opnieuw of de uiterlijke verschijning van een mens ons een glimp van iemands persoonlijkheid kan laten zien. Wat er ontstaat is de nieuwe vorm van physionogmie: een meer subtiele vorm en zeker net zo boeiend als de oude variant.
Character Heads , Messerschmidt

Het blijkt geen toeval dat wij onze leiders kiezen met een bepaalde gezichtsstructuur zoals grotere neuzen en een dominantere oogopslag. Mensen die worden gezien als goed uitziend of knap worden ook geacht meer extravert, sociaal competent, krachtig, intelligent en gezond te zijn. De vraag is dan ook, waarom beoordelen wij onze medemens op grond van zijn of haar gezicht of hoofd? Waarom zijn er mensen met dominante structuren en waarom zijn er mensen die hun “baby-face blijven houden? Het antwoord ligt in het feit dat wij als mens naast de invloed van genen, ook reageren op hoe onze medemens met ons omgaat. Een liefdevolle, respecterende omgeving doet iets anders met een mens en het innerlijk dan een wrede onbetrouwbare omgeving. De spieren in het gezicht van iemand die een hard leven heeft gekend, hebben hele andere “training” gehad dan van een persoon die in zijn leven voornamelijk geluk heeft mogen ervaren. Het doet iets met ons en intuïtief weten we dat! (The functional basis of face evaluation, Oosterhof and Todorov. http://pnas.org/content/105/32/11087)

In 2009 is er een onderzoek gedaan op de Universiteit van Glasgow in samenwerking met “The new scientist”. Men heeft hierbij gevraagd aan 6500 bezoekers van de site om de gelukkige, humoristische, religieuze en betrouwbare gezichten te identificeren. Een indrukwekkende 70 procent van de mensen waren bijvoorbeeld in staat om het gelukkige gezicht correct te identificeren en 73 procent identificeerde correct het religieuze. Een van de overige uitkomsten was dat vrouwen gezichten meer informatie weggeven dan de mannelijke. En dat men bij mannen dus de boven genoemde karakter eigenschappen minder goed in één oogopslag kon herkennen.
De resultaten van de studie waren duidelijk. Ze tonen aan dat mensen van nature gemakkelijk gelaatvormen associëren met bepaalde persoonlijkheidskenmerken en er dus een bewezen kern van waarheid zit in het beoordelen op gronde van een gevoel bij een gezicht. 

 Bron: what's in a face; how your looks betray your personality. http://bit.ly/YYYVu

dinsdag 22 januari 2013

Laat je glimlach de wereld veranderen, maar laat de wereld niet je glimlach veranderen

Volgens vele (soms lachwekkende) wetenschappelijke onderzoeken die er te vinden zijn, is lachen is een reactie van mensen op humor. Lachen kan daarnaast ook een uiting zijn van geluk, schaamte, opluchting of spanning. Het komt tot uiting in een beweging van de mond en/of het uitstoten van bepaalde geluiden. De eerste lach, ook wel oerlach genoemd, blijkt al miljoenen jaren oud. (Davida-Ross, Owren en Zimmerman: “Report: Reconstructing the Evolution of Laughter in Great Apes and Humans”, Current Biology, July 14, 2009.)
Er bestaan vele verschillende soorten lachen zoals:  de glimlach, de grijnslach, de giechellach, de slappe lach, de niet hoorbare lach, de gemene lach, schaterlach en het lachen als reactie op een factor van buiten af. Lachen is functioneel  en veelzijdig. Hardop lachen is gekenmerkt door korte lettergrepen die elkaar snel opvolgen, zoals ha-ha-ha, hi-hi-hi of ho-ho-ho, maar blijkbaar nooit een vermenging van deze lettergrepen, zoals ha-ho-hi…..
Schateren is goed voor de bloedvaten. De bloeddruk zakt, in het bloed komen afweerstoffen vrij en de hersenen pompen het pijnstillende, “euforohormoon” endorfine in het bloed. Daarnaast blijkt uit een nieuw onderzoek dat de doorbloeding van de aderen beter wordt… hoe logisch klinkt dit… (http://www.umm.edu/news/releases/laughter2.htm ) Een andere leuke bijkomstigheid is dat je er natuurlijk ook een stuk leuker uit ziet als je lacht. Het maakt sociaal toegankelijk.

Lachen is (gelukkig) helemaal gratis, het kost slechts wat (calorie verbrandende) lichamelijke inspanning want twee spieren zijn voornamelijk verantwoordelijk  voor een echte lach:
  • De grote jukspier. Deze is verantwoordelijk voor de optrekking van de mondhoeken, naast de neus gelegen.
  • De circulaire oogspier, die verantwoordelijk is voor de optrekking van de wangen en de kraaienpootjes, rond de ogen gelegen.
Hiermee heb je dan meteen de rede waarom een echte lach van een neplach te onderscheiden is: de ogen moeten meelachen voor een echte lach! Natuurlijk tovert iedereen wel eens een neplach op zijn of haar gezicht, maar wanneer je dit vaak of langdurig doet is het niet goed voor je, zegt psychiater Makoto  Natsume van de universiteit in het Japanse Osaka.  Service with a smile zou kunnen leiden tot het zg. lachmasker syndroom en enstige depressies. (www.theglobeandmail.com)

Lachen doe je voornamelijk met je mond, die in de gelaatkunde het uiten van je innerlijke lichamelijk- en geestelijke belevingen weerspiegelt. Bij een "chronische" optimist, staan dan dus ook de mondhoeken al vanzelf omhoog wat op de medemens gevoelsmatig als positief overkomt.

Met al deze verwonderlijke lachmaterie kan ik maar één conclusie trekken.....: Ben de lachende derde, lach je een breuk/stuip/bult, in je vuistje of als een boer met kiespijn. Maar doe het vooral vanuit je hart en niet vanuit het hoofd!



Vrouwen vinden vrouwelijk uitziende mannen aantrekkelijk.

Vrouwelijk uitziende mannen zijn regelmatig het mikpunt van grappen - maar onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen ze toch het meest aantrekkelijk vinden!

In een studie uit 2012, werden aan 449 vrouwen een reeks beelden getoond van gezichten van
mannen die waren gemanipuleerd. Op een aantal afbeeldingen werden er bij de mannen oa. de wenkbrauwen hoger geplaatst, de kaken verkleind en de ogen groter gemaakt om ze een meer vrouwelijke look te geven. Bij andere afbeeldingen werd er juist meer nadruk gelegd op de mannelijke gelaatstrekken, zoals een bredere kaak en een geprononceerde wenkbrauwboog. Op de ene helft van de afbeeldingen keek de man in de camera en bij de andere helft niet (zonder daarbij de blik echt af te wenden)

Aan de vrouwen in de studie, die aan de Universiteit van Aberdeen uitgevoerd, werd gevraagd om te kiezen welke mannen ze zouden kiezen voor een langdurige relatie. Driekwart van hen koos voor de meer vrouwelijke uitziende mannen en bij voorkeur degenen die direct keken naar de camera.

De onderzoeker die deze studie leidde, dr. Ben Jones, van het Face Research Laboratory, zegt dat vrouwen vrouwelijk mannen ervaren als eerlijk, vriendelijk en ze hen inschatten als goede ouder. Daarnaast is het volgens de vrouwen te verwachten dat de vrouwelijkere mannen meer empatisch zouden reageren op hormonale schommelingen als een menstruatie of zwangerschap.


 uit: Social support influences preferences for feminine facial cues in potential social partners. Experimental Psychology

De vorming van het menselijk gezicht


Hoe groeit een gezicht in de baarmoeder? De BBC heeft in een van hun series over het menselijk lichaam een animatie gemaakt die op basis van scans van een zich ontwikkelende embryo, de vorming van een gezicht in de baarmoeder laat zien. Een magisch geheel om naar te kijken!

Voor de echte liefhebber!

Voor de echte liefhebber van de karakterkundeis er op "het net"  van alles te koop.
Een aanrader op dit gebied is de site http://zazzle.nl/phrenology+geschenken .
Van T-shirts tot mokken...je hoofd loopt er bijna van over zoveel verschillende items zijn er te koop.


http://www.zazzle.nl/phrenology+geschenken

Phrenologie is (een) kunst....

Al door de eeuwen heen is de schedelleer een inspiratiebron voor kunstenaars. Het levert steeds de leukste plaatjes op.
Op de site http://designboom.com/art/phrenology-brain-infographics/ is een aantal verschillende interpretaties te zien.

Op bezoek bij de BER; voetzoekersweekend 2012