donderdag 4 september 2014

Read my lips! Gelaatkunde is deze keer mondig!

De mond (de sluitspier van de ziel) zorgt naast de ogen (de spiegels van de ziel), voor de uiting van onze emoties. Dit speelt zich zowel verbaal als non-verbaal af. De mond en de ogen werken altijd samen. Het is onmogelijk om met de mond een andere mimiek te laten zien, dan de ogen aangeven. Ogen en mond worden namelijk gestuurd door dezelfde aangezichtszenuw.
De omgeving van de mond speelt eigenlijk een net zo grote rol bij het communiceren dan de sluitspier van de ziel zelf.
Het pallium (het gebied tussen neusbasis en bovenlip) speelt zo bijvoorbeeld een rol in het uitdrukken van de mimiek van de mond en lippen. In het geval van een mooi “snotgootje”(filtrum) in een zachte en losse omgeving kunnen we stellen dat er veel op basis van emotie en gevoel gehandeld wordt.

Indien het filtrum verstrakt is en bol (de spier is getraind en het snotgootje verdwijnt) dan heeft men vaak zijn rationele wilskracht ingezet boven het gevoel om dat wat men wil te verwezenlijken.
De lippen zijn een onderdeel van de mond en geven eigenlijk de eerste indruk van de wijze waarom wij ons verbaal presenteren. Het geheim dat achter de lippen schuilgaat is die van onze wensvervullingen (geestelijk) en begeerten (lichamelijk) .

Loslippig

Hoe groter de mond, hoe belangrijker de communicatie voor deze persoon zal zijn. Mensen met een grote mond praten graag en ook veel. Zijn daarbij de lippen groot dan spreekt men in de gelaatkunde ook letterlijk over een loslippig persoon: een persoon die veel woorden nodig heeft om weinig te vertellen.
De mens die niet gezegend is met een stel mooi gevormde lippen, maar dunne streepjes heeft, komt doorgaans wat minder spraakzaam uit de hoek en zal zijn verhaal, zonder doekjes eromheen, willen vertellen.
Het is interessant om na te gaan hoe het mogelijk is dat er zoveel verschillende lipvormen bestaan. Hiervoor is de mond mimiek verantwoordelijk. Door steeds dezelfde mimiek te maken of de lippen te verbijten, wordt onder invloed van de aangezichtsspieren ook de lipvorm bepaald. Een persoon die zich verbaal inhoudt, zal de lippen op elkaar persen. Doe dat dagelijks heel vaak en voilà, een smallere lip zal zich laten zien na verloop van tijd.

De "toegestuurde" monden: subtiele verschillen zichtbaar.

Zo ook in het geval van de teleurgestelde mond. Hiermee bedoel ik de mond met de hoekjes naar beneden. Hoe vaker de persoon in kwestie teleurstellingen in het leven heeft moeten doorstaan, hoe vaker deze de mimiek van de teleurstelling heeft geoefend. Dit zal tezien zijn aan mondhoeken die naar beneden wijzen.
Ook hierbij is het mogelijk dat er asymmetrie bestaat in links en rechts. Bijvoorbeeld een optimistist naar de buiten wereld (mondhoek aan de rechterzijde omhoog) en teleurgesteld in het privéleven (linker mondhoek omlaag)

Op de lippen bijten

De lippen drukken uit wat er aan gevoel ervaren wordt, zowel geestelijk (bovenlip) als lichamelijk (onderlip). De zijde van de lip waarop gebeten wordt geeft aan of het verbeten onderwerp zich afspeelt in de buitenwereld (rechts) of in de privésferen (links). Het gaat hierbij dus om het onderdrukken van een emotie.
In de wereld van de lichaamstaal past men deze techniek ook veel toe. Het is hierbij de kunst om te zien bij welk woord of handeling de persoon in kwestie zich verbijt. Dit is soms een kwestie van een paar seconden.

De mond, groot, klein, volmondig, loslippig, het maakt niet uit. Het is en blijft één van de meest boeiende gelaatstrekken van de mens. Liefst voorzien van een mooi stel tanden als kers op de taart.


woensdag 3 september 2014

Van knijprimpels tot rijpe vrouwen bril: de reader van de basiscursus gelaatkunde is geboren!

Even geen blog over wetenswaardigheden van de uiterlijk verschijning van een mens maar "gewoon"een bericht because I'm happy! Dat liedje heb ik serieus even gedraaid in verband met het afsluiten van mijn reader voor de komende basiscursus gelaatkunde.
Het was een hele kluif, gepuzzel, geschuif, gedenk en vooral kostte het fabriceren op de computer mij ook VEEL tijd. Maar wat daarnaast is het ook een hele fijne opluchting voor mijn brein om alle ongedocumenteerde ideeën en gedachten eindelijk voor mij op beeld te zien verschijnen. Gelukkig kreeg ik van mijn liefsten mentale ondersteuning en afleiding met een gezellig belletje, mailtje of appje. Al was het om mij uit te lachen om mijn nieuw aangeschafte "rijpe vrouwenbril" (er is serieus iemand die een dag heeft moeten nadenken wat ik daarmee bedoelde :P) stel je voor dat ik "knijprimpels" of dergelijke krijg na zoveel uren computerwerk. Grapje dus, helaas...ik heb em gewoon nodig. Laat ik stellen dat grapjes over hoeveel glazen ik dan nodig had (ivm mijn "derde oog") en andere complimenteuze, maar ook bemoedigende opmerkingen niet van de lucht waren.

Oefenochtend protocol
Het is heerlijk om mijn, op mijn welwillende collega's uitgetestte, "hoe lees je een hoofd" protocol eindelijk te kunnen gebruiken waar het voor bedoeld was. Het door Nico de tenenlezer (zo noemen wij hem altijd;-) grafisch gefabriceerde studiehoofd te mogen invoegen als oefenmateriaal voor de cursisten (om zelf in te tekenen) en de foto's van een aantal mensen uit mijn bloganalyses te mogen gebruiken ter illustratie. (Lie en Lau :-)
Studie hoofd Nico

Ondertussen heb ik nog een oproep gedaan aan de lezers van mijn blog mbt wensen voor een nieuw artikel. Mariëlle kwam met het leuke idee om iets over lippen te schrijven. Lippen zijn één van mijn favoriete gelaatstrekken, ik kan vaak niet stoppen om ernaar te kijken. Niets zo mooi als een mooie soepel communicerende mond. Ondertussen ben ik middels de sociale media voorzien van een aantal fraaie voorbeeld exemplaren op beeld, die ik mag gebruiken in mijn blog. Dus nog even en you can read your lips. (En die van een ander ook...)

Innerlijke verlangens van het oor
Voor degene die dit leest en op de cursus komt: zorg dat je uitgerust ter plaatste verschijnt, het is namelijk een hele kluif om te behappen en te verteren. Maar ik weet uit ervaring: oefening baart kunst!
Voor degene die ik heb moeten teleurstellen omdat er geen plaats meer is: in januari volgt er waarschijnlijk een herhaling van deze cursus. De datum volgt later nog. Houdt mijn blog goed in de gaten!