dinsdag 28 oktober 2014

Gelaatkunde ontmoet Annelies Aarts: een massage voor lichaam en ziel.

Zoals ik al eerder had aangekondigd, ga ik de komende weken bezoekjes brengen aan allerlei interessante disciplines die op de een of andere manier een raakvlak hebben met gelaatkunde en mij mogelijk vernieuwende inzichten kunnen brengen.
Gelaatkunde is een onderdeel van de z.g. praktische mensenkennis. Wij mensen zijn natuurlijk meer dan een gelaat, dus ook de rest van het lichaam doet mee aan het analyseren van een persoon. Het lichaam geeft naast zijn uiterlijke aspect ook veel boodschappen over de innerlijke staat, wat zowel een statisch karakter (de energie- of kiembladenleer) als dynamisch karakter (het temperament en lichaamstaal of -houding) heeft. Dat is iets waar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of masseur naar kijkt.
Zo kwam ik uit bij een lieve vriendin van ons: Annelies Aarts. Ik noem haar persoonlijk een ware kunstenares op het gebied van massage en overige behandelingen voor lichaam en ziel. Ik mocht plaatsnemen op haar massagetafel bij Lijn vijf in Eindhoven en onderging een ontspannende hoofd/voet massage, een massage tussen hemel en aarde waarbij ik mezelf in het midden ontmoette ;-)!

Helioda en het zelfhelend vermogen

Lichaam en geest vormen in het meest gunstige geval één geheel. Toch komt het vaak voor dat er door stress, pijn of heftige negatieve emoties een kink in de kabel komt. Hoofd en hart gaan dan hun eigen weg, wat innerlijke conflicten kan opleveren waar je behoorlijk veel last van kan hebben. Binnen de gelaatkunde cursussen benadruk ik daarom ook altijd dat het niet voldoende is om alleen een hoofd te lezen, het lichaam wil ook gezien worden en te samen vormen zij een mooie sleutel tot onze innerlijke verborgen boodschappen.

Een subtiele massage kan een mooie brug vormen tussen het hoofd dat het hart tijdelijk uit het oog verloren is. Lichaam en geest vinden elkaar terug en zetten het lichaam positief aan tot zelfheling. Voor zelfheling is er nog een andere belangrijke energie nodig, de Helioda ook wel levensenergie, Chi of Ki genoemd. Helioda is ook voor een leek goed te zien in het gezicht en in de ogen. Het is het stralende wat je ziet bij iemand die gelukkig is of verliefd. Helioda doet als het ware het licht aan in je ogen, er komt een twinkel en je huid lijkt bijna lichtgevend en glanzend. Helioda-straling werkt aanstekelijk op andere mensen, als je een ander ziet stralen doet dat iets met je. Je wordt als het ware verlicht door de ander en in de praktijk blijkt dat mensen die veel levensenergie uitstralen, vaak populair zijn en geassocieerd worden met het brengen van een positieve sfeer.

Als je moe bent, ziek of verdrietig straalt het levenslicht niet meer naar buiten, maar keert zich naar binnen om zich te concentreren op innerlijke heling. Met massage wordt de levensenergie als het ware uit zijn tent gelokt. Tenminste....als de behandeling op een zachtaardige en prettige manier plaatsvindt. Dat vraagt subtiliteit en aanvoelend vermogen van de gever. De masseur die deze kunstvorm verstaat is in staat om je naar de balans te brengen tussen hemel en aarde, hoofd en hart, lichaam en ziel.
Natuurlijk is het zo dat elk mens een andere voorkeur kan hebben van massagetechniek. Dit is terug te herleiden vanuit de kiembladtheorie. Zo zal bijvoorbeeld iemand met een talent op het mesoderm, met een goed ontwikkelt bewegingsstelsel, eerder van een stevigere aanpakt houden dan iemand met een goed gevormd zenuwstelsel (het ectoderme blad). Toch mogen we niet vergeten dat in ieder individu ALLE drie de kiembladen vertegenwoordigd zijn en (daar komt ie weer...) dat wat aandacht krijgt groeit. Aandacht in de subtiele uitlokkende vorm naar het blad van de gevoelsaard zal Helioda, dat als vanzelfsprekend sterk reageert op ons zenuwstelsel, opwekken en het lichaam intern ondersteunen waar nodig.
Na een prettige massage is dit overduidelijk zichtbaar in het gezicht. Zo adviseerde ik de voetreflexologen waar ik workshops aan gaf dan ook altijd om het gezicht van hun cliënt zowel vóór, als na de goed te bekijken en (kleur) verschillen op te merken in het gelaat.

Annelies :)

Annelies bij lijn vijf
Annelies is zo iemand die bovenstaande kunstvorm van nature bezit. Vanuit haar gevoels-beweegstructuur heeft zij het vermogen zich in te voelen en haar behandeling in harmonie aan te passen aan de behoeften van de cliënt. Haar ingeschapen gevoel voor idealisme verspreidt zich prachtig in al haar werkzaamheden en gebruikt ze in haar praktijk o.a. alleen natuurlijke en zuivere producten. Annelies heeft zich gespecialiseerd in massages bij baby's en kinderen, zoals het vanuit haar structuur bij haar past. Haar fijne huid en haren verraden namelijk een sterk ontwikkeld zenuwstelsel.  Doorgaans laat ik mij persoonlijk het liefst onder handen nemen door mensen die ook kinderen behandelen, omdat ik dan zo goed als verzekerd ben van een respectvolle benadering van mijn aanwezige gevoeligheid en een subtiele lichamelijke aanpak in plaats van een behandeling als een denderende stoomwals.
Annelies heeft veel gelaatstrekken van een persoon die het vuur element in zich draagt. Haar geprononceerde jukbeenderen, scherpe binnenhoek van de ogen en puntige kin verraden haar passie en enthousiasme letterlijk aanstekelijk kunnen zijn!

Mijn conclusie is dat ik zelf keer op keer ervaar dat het nastreven van innerlijke balans een uitstraling naar buiten geeft en dat door lichaamsgericht werk op een prettige manier hieraan gewerkt kan worden. Een goede massage kan ervoor zorgen dat je het zelfhelend vermogen een positieve boost geeft hetgeen je weerstandsvermogen vergroot. Daarnaast zorgt het ervoor je gevoel weer neerdaalt in het lichaam wat leidt tot innerlijke rust met een weerglans ervan op je omgeving.
Zo vanbinnen, zo vanbuiten......

Wil je meer weten over de werkzaamheden van Annelies in Budel en in Eindhoven? Bezoek dan haar website:www.anneliesaarts.com



woensdag 22 oktober 2014

Ook door de volwassenheid heen stroomt de rivier van mijn jeugd. Gelaatkunde en het profielwerkstuk van Margriet en Janike

Een tijdje geleden werd ik verrast door een hele leuke mail van twee jonge dames, Margriet en Janike. Ze zitten in het examenjaar van het VWO in Zwolle en vroegen zich af of ik me wilde laten interviewen voor hun profielwerkstuk. Het profielwerkstuk (pws) is een verplicht onderdeel van het eindexamen voor VWO-leerlingen. Voor het werkstuk onderzoek je een onderwerp wat je zelf uit mag kiezen en aan een aantal gestelde voorwaarden moet voldoen. Natuurlijk was ik onmiddellijk enthousiast! Onze jeugd heeft de toekomst, ook wat betreft gelaatkunde. Daarnaast heb ik zelf warme herinneringen aan mijn middelbareschooltijd waarbij ik me nog heel goed kan herinneren dat het zo leuk en spannend kan zijn om je in zaken te verdiepen die voor jezelf nog onbekend zijn.
Ik hoefde dus geen seconde na te denken en stuurde een mail teug met een enthousiaste "JA". Zo gezegd werd er een afspraak gemaakt en verschenen de scholieren vandaag voor een middag vol informatie over gelaatkunde.

De diepte in...

Na onze kennismaking volgde een behoorlijk diepgaand interview met een filosofische inslag. De meiden hadden zich super goed voorbereid door middel van het lezen van artikelen op internet en mijn blog. Het is nog niet zo gemakkelijk om informatie te vinden over gelaatkunde in het Nederlands. Daarnaast zijn er veel oude artikelen op internet te vinden die een ratjetoe van informatie bevatten en niet altijd even betrouwbare informatie bevatten. Een voorbeeld daarvan is een website met een riedel aan oor- en neusvormen waarbij allerlei op zichzelf staande eigenschappen worden genoemd. Mijns inziens te simpel om dit gelaatkunde te noemen. Gelaatkunde is de kunst van het lezen van een heel mens en dus eigenlijk een onderdeel van de grotere leer: praktische mensenkennis. Het is echt erg belangrijk om naar het geheel te kijken van het hoofd en lichaam en niet alleen naar de gelaatstrekken, zoals dit wel vaak wordt gedacht. Vaak is het zo dat door bepaalde gecombineerde factoren een eigenschap wordt versterkt of juist verzwakt. Alleen de vorm van een neus of mond zegt dus vrij weinig, het gaat om het grotere geheel!

Twee gezichten in één oogopslag!

Na het interview was het natuurlijk tijd om ook wat zaken in de praktijk te gaan uitproberen! Ik zelf was heel benieuwd om te ervaren of beide dames ook al wat op hadden gestoken van mijn vrij uitgebreide uitleg tijdens het interview.
Een goede gelaatkunde "tool" is die van de gespiegelde halve zijden van het gezicht. Deze kennen jullie van mijn analyse blogs. Met het halveren, spiegelen en samenvoegen van een gezichtshelft krijg je, in één oogopslag, een heel duidelijk beeld van je eigen twee gezichten. In eerste instantie geeft elke helft een heel duidelijk en gevoelsmatig te interpreteren beeld weer. Beiden dames bekeken elkaar en zichzelf op deze wijze, wat leidde tot heel wat verfrissend grappige, bijdehante opmerkingen!:-)) De eigen analyses gaven duidelijk weer dat ze al veel hadden opgestoken van de uitleg, wat ik echt heel knap vind.
Na de knip-en-plak sessie kwam er een ander heel interessant item aan de orde: de guldensnede ook wel Phi genoemd. Bijna elk mens heeft een buitengewoon scherp gevoel voor deze vorm van schoonheid. Op het oog kunnen wij schoonheid al beoordelen en de oude meesters hebben veel van hun werken op deze wijze vormgegeven. In de schoonheidswereld wordt er zelfs gebruikt gemaakt van een masker dat is bepaald op basis van de gulden snede: het masker van Marquardt. De persoon van wie het gezicht "past" in het masker zou de ultieme schoonheid bezitten. Natuurlijk hebben we het masker losgelaten op zowel Margriet als Janike en ik kan jullie verklappen dat hun gezichten er niet onaardig ingegoten zaten!

Op 22 januari 2015 presenteren ze het profielwerkstuk op school en ben ik daar (als mijn MMC rooster het toelaat) een trotse getuige van!
Lieve dames, bedankt voor jullie gezellige bezoek! Fijn om te weten dat er al zoveel interesse is bij mensen van jullie leeftijdscategorie. Iets dat mij goede hoop geeft voor een mooie en wellicht wetenschappelijke toekomst voor de praktische mensenkennis.





woensdag 15 oktober 2014

Gelaatkunde neemt vandaag niet de weg van de minste weerstand!

De twee daagse gelaatkunde basiscursus heeft mij ontzettend veel inspiratie gegeven. Het waren de cursisten en de combinatie van mensen die mij opnieuw veel hebben laten zien. Bijzonder genoeg heeft iedere groep toch steeds zijn eigen groepsgeest of -thema. Geen enkele cursus verloopt hetzelfde omdat de groepen altijd weer anders zijn. Het thema van de afgelopen groep leek mij zorgzaamheid, gevoeligheid, welwillendheid en bescheidenheid. De nodige humor ontbrak er zeker ook niet aan! Nog steeds put ik uit de hartelijke openheid van de aanwezige personen in deze twee mooie dagen.
De komende basisgroep heeft nu al zichtbaar een hele andere energie! De mensen die inmiddels zich hebben ingeschreven voor de 2 daagse basiscursus in januari 2015, hebben ditmaal veel creatief vermogen in zich met de nodige dosis intuïtie en aanvoelend vermogen. Ik kijk al uit naar wat er komen gaat in januari en welke deuren er deze keer open zullen mogen gaan!
Eén van de onderwerpen die in de afgelopen cursus aanbod is gekomen is het onderwerp weerstand of weerstandsvermogen. Weerstand is op vele manieren uit te leggen en begeeft zich zowel op het mentale- als op het fysieke vlak.

De weg van de minste weerstand

Dat is wat voornamelijk de gevoelige menstypen regelmatig doen. Soms heeft het al dan niet geven van weerstand te maken met de mate waarin men het harmoniemodel nastreeft vanuit een karakterstructuur. Een andere rede zou kunnen zijn dat men conflictvermijdend is vanuit de essentie (behoedzaam) en gaat men eerder op de tenen lopen in plaats van tegengas te geven. Dit om de lieve vrede maar te bewaren uit angst voor conflicten.

Het geven van weerstand zal altijd worden gevoed óf geremd door meer dan één aspect, maar de mate waarin men de competentie bezit om weerstand in te zetten is in eerste instantie duidelijk zichtbaar aan de afstand die zich laat bepalen tussen de beiden vooroorpunten.

Om het vooroorpunt te vinden bij jezelf, voel je vóór je oor met je vinger, bij je kaakgewricht. Van daaruit ga je iets omlaag zodat je op het bot bent. Dat is het vooroorpunt. Wanneer je je vingers aan beide zijden van je hoofd op dit punt houdt, is dit de doorsnede van vooroorpunt tot vooroorpunt, ook wel de pré-auriculaire doorsnede genoemd.


De dwarsdoorsnede van vooroorpunt tot vooroorpunt is bepalend voor de kracht van ons weerstandsvermogen.


In de leer van de praktische mensenkennis geeft de afstand tussen de vooroorpunten aan hoe sterk het lichaam in de aanleg is met betrekking tot uithoudingsvermogen (fysiek en mentaal) en herstellen van ons lichaam (recupereren). We noemen het ook wel het weerstandsvermogen. 

Omdat ook hier de wetten van de kraftruchtungsordung meespelen, kunnen we stellen hoe elektrischer (dus breder) een hoofd is in deze dwarsdoorsnede, hoe groter de behoefte is aan bewegen en leefruimte omdat breedtelijnen "doe-energie" geven. Soms ook letterlijk in de zin van weerstand geven aan.... Het herstelvermogen en/of recuperatievermogen is in dit geval dan ook groter dan gemiddeld. Het weerstandsvermogen helpt ons dus om ons lichaam en onze geest te herstellen door middel van celvernieuwing en het zet het lichaam aan tot herstel middels opbouw van nieuwe cellen.


De vicieuze cirkel: hoe helpt het weerstandsvermogen ons het lichaam te herstellen?

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, wordt mate van herstelvermogen (recuperatie) mede bepaald door het weerstandsvermogen. Hoe dit werkt kunt u hieronder zien in de cirkel.








Door het wegnemen van één van de pijlen uit de cirkel, zal er een onbalans ontstaan in het menselijk lichaam en het lichaam automatisch gaan werken aan herstel. Hoe breder de weerstandslijn is in het gezicht, hoe sneller het herstel van cellen zal zijn.

Met bovenstaande theorie zal ieder individu kunnen begrijpen dat de mate van herstel en de behoefte aan beweging enorm persoonsafhankelijk is. In het geval van bijvoorbeeld een groep met (jonge) kinderen, die allen in het bezit zijn van verschillende hoofdvormen, zal het zo zijn dat niet alle kinderen een even grote behoefte hebben aan beweging. Dit puur bekeken vanuit het weerstandsvermogen in het gezicht.

Voor het kind met het smalle hoofd zal bovenstaande betekenen dat het behoefte heeft aan rust na het speelkwartier vanwege de vertraagde heropbouw van cellen. Het lichaam zal moe worden door het vrijkomen van afvalstoffen en heeft rust nodig om alles te verwerken. In dit geval zal een flinke mentale inspanning zoals het maken van een toets een lastigere opgave worden.
Omgekeerd zal het kind met een groot weerstandsvermogen (breed hoofd) de ontlading nodig hebben om de onrust van de breedtelijnen te kalmeren. In dit geval zal de prestatie er na de ontlasting van de energie, bijv. tijdens het speelkwartier, er juist op vooruit gaan. Bij de celafbraak tgv de inspanning, zullen er in dit geval niet overdreven veel afvalstoffen vrijkomen. Daarnaast zal de celvernieuwing voorspoedig verlopen en er treedt veel minder snel extreme vermoeidheid op.













maandag 6 oktober 2014

Spiegeltje, spiegeltje....... in je hand! Een impressie van de twee daagse gelaatkunde basiscursus






Afgelopen vrijdag was het dan zover! De gelaatkunde basiscursus ging van start. Het was een geweldig leuke groep met hele enthousiaste en leergierige dames en heer. Veel mensen hebben er behoorlijk lang naar uit moeten kijken omdat ik de cursus al vroeg had gepromoot en de beschikbare plaatsen ook snel gevuld waren.
Wat wij samen zoal uitgevoerd hebben op deze dagen, zie je hieronder in het kort weergegeven.

Spiegeltje spiegeltje....... in je hand!

De cursisten houden zichzelf de spiegel voor
Dat is de manier waarom wij de cursus zijn begonnen. Gelaatkunde is namelijk iets dat je in eerste instantie heel goed kan toepassen op jezelf! Vaak komen cursisten een cursus gelaatkunde echter volgen omdat ze gelaatkunde willen leren toepassen op een ander individu. Dat je daarbij ook jezelf NOG beter leert kennen middels gelaatkunde technieken is een feit. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat gelaatkunde mij ontzettend veel inzichten in mijn eigen levenspad heeft gegeven. Het motto dat ik hierbij altijd hanteer is de oude spreuk van het orakel van Delphi: "Gnothi Seauton" wat betekend: "ken u zelve". Het houdt in dat voor het verwerven van ware kennis eerst zelfkennis dient verworven te worden.
Tijdens de cursus gaan de cursisten dus ook met zichzelf aan de slag. Het is kijken EN bekeken worden!

Van groot naar klein

Er dienen bij het analyseren altijd een aantal gouden regels gehandhaafd te worden! Deze regels bewaken namelijk een aantal hele belangrijke grenzen in de praktische mensenkennis:

•Kijken in verhoudingen: wat groot is voor de een is mogelijk klein bij een ander.
•Links / rechts: de relatie tussen de persoon in privé versus buitenwereld.
•Lichaam en hoofd: geven niet altijd dezelfde boodschap.
•Gezicht en schedel: de verworven eigenschappen en de basis eigenschappen.
•Eén ding is géén ding: NOOIT een conclusie trekken vanuit één enkele factor.
•Beoordelen, niet veroordelen: er is geen goed of slecht in de praktische menskennis.

Cursisten aan de slag: kiembladen en energiestructuren
De manier waarop de deelnemers hebben leren kijken is de macro/micro methode. Dat wil zeggen het kijken vanuit het grote geheel en van daaruit steeds kleiner. We beginnen met het bekijken van het gehele lichaam en de verhoudingen, welke lijnen er opvallen en wat de verschillen zijn tussen het hoofd en het lichaam. Want hoewel de cursus zich bezighoudt met het lezen van een gezicht, is het van GROOT belang niet te vergeten dat er een heel mens vastzit aan het hoofd.
Uit het hoofd, het lichaam en de lichaamshouding is al veel op te maken; bijvoorbeeld welk menstype je bent (kiembladenleer) en hoe je omgaat met je energie in je lijf (kraftrichtungsordnung). Soms kan men hier al innerlijke conflicten opsporen en verklaren.
In veel van mijn oudere blogs, is hierover informatie te vinden. Deze kan je opzoeken middels de zoekfunctie op de blogpagina (alleen op pc mogelijk).

Ook onze handen geven info over wie wij zijn
Pas ná het herkennen van menstype en energie in hoofd en lichaam, is het tijd voor een volgende stap. En dat is het bekijken van de schedel en het gezicht. Wat steeds hierbij terugkeert, is de kennis van bovenstaande: het toepassen van de kiembladenleer en de richting van de energie. De richting van de energie geeft overal een aanvullend antwoord op en de regels die men hierbij leert de hanteren zijn heel simpel en praktisch toepasbaar.

Hieronder zie je een kort filmpje van de praktijk (en onderling overleg...poeh dat geeft een soort van kippenhokgeluid:-). Het betreft hier het waarnemen van een breedtelijn boven de oren: het zogenaamde bovenoorpunt. Dit is het punt dat, onder andere, informatie geeft over onze motorische drive in zake het plotseling n actie komen (ontploffen). Het leuke is dat iedereen anders is, zo ook in deze groep cursisten waren er prachtige voorbeelden van een sterk en minder sterk ontwikkeld bovenoorpunt. We leren in de cursus van elkaar en leren dat beiden varianten zo hun voordelen en nadelen kunnen hebben.



 Wie steekt de neus graag ergens in en wie is er loslippig?

Een cursiste houdt zichzelf de spiegel voor!
Na het duiden van lichaam, hoofd en gezicht komen onze gelaatstrekken aan de orde op de zonnige lesdag twee. Opnieuw komen we dan tot de conclusie dat ook voor onze wenkbrauwen, ogen, neus, mond, oren en kin de basisregels van de kiembladen- en energieleer toepasbaar zijn. Eigenlijk is de praktische mensenkennis niet zo moeilijk, als je de basisbegrippen maar begrijpt en correct kan toepassen.
Natuurlijk hebben we alle gelaatstrekken één voor één behandeld. Wauw...wat is er toch veel te vertellen over de kapstokjes van het gezicht (wenkbrauwen), de spiegels van de ziel (ogen), de zetel van wilskracht en gevoel (neus), de sluitspier van de ziel (mond) en de troon van daadkracht (kin/kaak).

Tijdens deze twee dagen hebben de cursisten geleerd om een volledige basisanalyse uit te voeren, stap voor stap! Daarbij kunnen ze altijd terugvallen op de theorie uit de reader, want het naslagwerk is een uitgebreide variant van het doorontwikkelde analyseschema. Zo hebben ze de gelegenheid om op een gestructureerde wijze de geleerde theorie, praktisch toe te passen.

Natuurlijk ook een gepaste balans tussen INspanning en ONTspanning!


Graag wil via deze weg nogmaals ik alle deelnemende cursisten hartelijk bedanken voor hun positieve bijdrage aan deze twee dagen. Ik heb van jullie genoten!!

Op 16 en 17 januari 2015 volgt opnieuw een basiscursus gelaatkunde. Voor meer informatie klik hier .
Inschrijven kan d.m.v. het opvragen van een inschrijfformulier via  
gelaatkunde @ outlook.com

Alléén bij een ontvangen en volledig ingevuld inschrijfformulier zal er een plaats voor je worden gereserveerd! 
Vol=vol (20 personen)

woensdag 1 oktober 2014

De verborgen agenda van je lichaam.

Zoals ik jullie al eens eerder vertelde haal ik mijn inspiratie uit de dingen om mij heen. De mensen die op mijn pad komen tijdens consulten of er al heel lang opzitten zoals vriendinnen en collega's.
Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat het een kunst op zichzelf is om te luisteren wat men mij tussen de regels te melden heeft, zowel verbaal als non-verbaal. Niet alleen omdat het mij verder brengt op mijn weg in de praktische mensenkennis, het kijken naar mensen en hoe zij zich door het leven heen bewegen als individu, maar ook omdat het aangeeft wat onze gemeenschappelijke lessen zijn en de herkenning in elkaars energie.

Wat vaak te zien is in groepen vrienden, collega's en zelfs in klantenkringen is dat je aantrekt wat bij je past. Een interessant onderwerp voor een blog, omdat de onderlinge klik meer is dan het "gewoon" aardig vinden van een persoon. Het heeft onder andere te maken met de verborgen agenda van onze lichamelijke structuur die voortkomt uit de kiembladenleer.

Laagje voor laagje

Zoveel mensen, zoveel kleuren. © Nico Nieuwland
Elk mens bestaat uit drie kiembladen. Elk kiemblad zorgt voor ontwikkeling van een bepaald gedeelte van je lichaam. In het (zeer) kort:
Het binnenste kiemblad (endoderm) zorgt voor onze spijsverteringsorganen, het middelste (mesoderm) voor ons bewegingsapparaat en het buitenste (ectoderm) voor onze huid, haren, nagel en het zenuwstelsel. Dit is echt een hele beknopte uitleg! In feite luistert deze uitleg veel nauwer, maar voor nu is dit voldoende om te weten.
Onder invloed van omgevingsfactoren, innerlijke groei en genetisch materiaal zullen de kiembladen zich verder ontwikkelen of laat ik zeggen: hun talenten laten spreken. Hiermee begint het spel van ons lichaam en ons leven. Niets is namelijk zo veranderlijk als een mens met zijn grote talent tot aanpassing aan de omstandigheden waarin die leeft. Doorgaans zullen er zich twee van de drie kiembladen vrij duidelijk laten zien in de uiterlijke vormen van een individu. Hierdoor kunnen we, ook zonder gelaatkundige kennis, op het eerste gezicht vaak al gevoelsmatig uitspraken doen over bepaalde eigenschappen zoals bijvoorbeeld de mate van innerlijke zachtheid, het talent om te verbinden of te ondernemen, de beweeglijkheid en gevoeligheid.

Eigenlijk bekijken we dus elkaar laagje voor laagje, op zoek naar waar onze overeenkomsten en verschillen liggen. Deels zijn de overeenkomsten zichtbaar in de uiterlijke verschijning waarbij wij, zonder het te beseffen, allemaal een beetje opzoek zijn naar onszelf in de ander: een gezamenlijk doel, idee, ideaal. Een groepsgeest ontstaat zo met een feest van herkenning en daarmee het gevoel van verbinding. Hier ligt dus de sleutel verborgen naar sympathie.

De wisseltruc

Elk mens kent in het bestaan grote levensfases, waarbij verschillende behoeften zich aandienen. Dit kan betekenen dat de nadruk komt te liggen op een ander kiemblad. Dit heeft ook gevolgen voor ons lichaam. Hierbij bedoel ik niet de levensfases van baby naar volwassene, maar heb ik het over gebeurtenissen zoals de komst van een kind, de dood van een geliefde, echtscheiding, het krijgen van een kleinkind en de overgang als in meno- en penopauze.

In veel van mijn consulten heb ik gezien dat gebeurtenissen zoals genoemd grote invloed hebben op innerlijke processen en dus in de loop van de tijd ook op de uiterlijke verschijning. Mensen veranderen, vaak periodiek maar niet zelden voor de rest van hun leven. Bijna cliché te noemen is de heroverweging van het leven tussen het 40e en 50e levensjaar en hiermee de herschikking van de kiembladen, als een grote wisseltruc.
Beweegdrang maakt heel vaak plaats voor het blad vol gevoel wat men zich vervolgens ook nooit meer af laat nemen. De strakke vormen van het mesoderm verzachten en geven de levens- en liefdes energie vanuit het ectoderm meer de ruimte om te bestaan. Het zenuwstelsel krijgt hiermee de gelegenheid zich te verfijnen.
Dit is slechts één voorbeeld van het spel tussen de kiembladen onderling. Met de wetenschap dat geen enkel persoon hetzelfde is, zullen er even zoveel verschillende vormen van transformatie zijn en zal een mens veranderen zoals het in zijn eigen leven past.


"Ik ben een stuk beter dan gisteren en nog lang niet zo goed als morgen!"
~Uit: 365 dagen succesvol~