vrijdag 30 januari 2015

Pas op, het heerst!.....Het gelaatkunde virus.

Afgelopen woensdag kreeg ik weer een prachtige kans om een hele zaal te besmetten met het gelaatkunde virus. Ik had me er goed op voorbereid, dus voldoende visueel materiaal op mijn laptop meegenomen om voor een flinke kruisbesmetting te zorgen.
Annelies en Michael
De openbare lezing stond in het licht van het goede doel: Stichting Angel Wings. De stichting wordt gerund door Annelies Aarts, waar ik eerder al eens een blog over heb geschreven. Deze stichting ondersteunt op eigen initiatief mensen die er, om wat voor reden dan ook, moeilijk voor staan en geen financiële middelen hebben voor "luxe" goederen zoals therapie, een lekkere massage of "gewoon" een mooie bos bloemen.
Binnen de stichting beschikt men over een mooi team mensen met allerlei skills die tegen gereduceerd tarief of alleen onkostenvergoeding deze ondersteuning mogelijk maken.
Aangezien ik Annelies en haar partner Michael een warm hart toedraag, vanwege hun mooie ondersteunende activiteiten en naastenliefde, kwam ik op het idee om de stichting financieel te ondersteunen met de totale opbrengst van de entree van een lezing over gelaatkunde. De enige voorwaarde hierbij was dat zij zelf de organisatie op zich zouden nemen.
Ik kan je vertellen dat ik behoorlijk overweldigd was door hun organisatietalent, er stond een prachtige zaal op mij te wachten met alle faciliteiten die een spreker zich maar kan wensen. Alles werd netjes geregeld en uitgelegd door gastheer Jamay en het feest kon gaan beginnen!

Ik keek mijn ogen uit

Ellen werd professioneel voorzien van lipstick
De opkomst was geweldig! Mensen uit allerlei windrichtingen hadden de zaal in de Smeltkroes te Maarheeze gevonden. Ik werd verrast door zowel bekenden als onbekenden. Van een aantal wist ik van hun komst, maar er waren er ook een aantal minder loslippig geweest, wat voor mij een hele leuke verassing was! Over loslippig gesproken...een van de "oude bekenden" had met mij een soort van akkoordje gesloten via mijn fb pagina. Ze beloofde me met rode lipstick op de foto te gaan (die ze NOOIT van haar leven draagt), indien ik de foto dan zou maken via een zogenaamde selfiestok.
Nou ja zeg, zoiets laat ik me geen twee keer zeggen en nog voor de lezing begon, mocht Ellen eraan geloven en werd ze door de ervaren schoonheidsspecialiste Fanny, voorzien van een prachtige winter rode mond! Daarna volgde natuurlijk de selfie op stok. Ik moet toegeven dat ik het zeer sportief vond EN ontspannend. Ik ging de lezing "los gelachen" in.
Selfie ;-)
De rest van de avond was een aaneensluiting van kennis delen en voorbeeld "materiaal" uit de zaal bekijken. Want dat is nou het handige aan mijn vak als gelaatkundige: tijdens een goed bezochte lezing of workshop is er vanzelfsprekend voldoende voorbeeldstof ter beschikking! Er werd geluisterd, gelachen en er werden boeiende vragen gesteld. Eén van de onderwerpen die ik heb behandeld is die van "liefde op het eerste gezicht", een leuk onderwerp binnen de gelaatkunde waar ik eerder al eens een blog heb gewijd.  De theorie hierover zegt dat er vaak overeenkomsten te zien zijn in gezichten van geliefden. Met geliefden bedoel ik niet alleen maar partnerschap, maar ook de liefde tussen ouders en kind. Mensen die enigszins op elkaar lijken, hebben vaak een herkenningsgevoel, wat maakt dat ze een "klik" ervaren.

Ik heb de afgelopen tijd VEEEEEEL enthousiaste, lieve en warmhartige mails, apps, twitter en facebook berichten mogen ontvangen, waarvoor mijn hartelijke dank! Het doet me goed te zien dat bij veel aanwezigen van de lezing en de afgelopen workshops het virus succesvol is overgebracht en inmiddels zijn werk al doet. Eén van de symptomen van het gelaatkunde virus is de hang naar NOG meer kennis over de mens achter een gelaat, wat zich onder andere uit in het produceren van eigen interessant beeldmateriaal! De opbrengst van het virus kunt u hier onderaan zien. Ik ken het virus zelf maar al te goed en ik kan je vertellen: het kent géén immuniteit en na de eerste besmetting, blijft het voor altijd in je systeem aanwezig!





maandag 26 januari 2015

Met een lach en een traan. Gelaatkunde kijkt terug op 2 mooie lesdagen.

Vandaag geef ik jullie een terugblik op de afgelopen twee daagse cursus gelaatkunde voor beginners. Het is een drukke boel geweest voor mij de afgelopen maanden. Veel voorbereiding gedaan voor mijn cursussen en lezingen. Veel naslagwerken gelezen, onder andere die over de Chinese gelaatkunde, bekeken vanuit de 5 elementen leer. Daar ben ik nog altijd ERG enthousiast over! De 5 elementen geven op een hele mooie beeldende en natuurlijke wijze het verloop van een menselijke karakterstructuur in verschillende levensfases. Zo kun je bijvoorbeeld de elementaire veranderingen zien in de fasen van een opgroeiend kind naar de volwassen leeftijd. Maar ook na het 21e levensjaar blijft het spel van vuur, aarde, metaal, water en hout een zichtbaar aspect in een gezicht en lichaam.
Gelaatkunde blijkt oneindig te combineren met allerlei andere disciplines en levensvisies. Een aantal mooie voorbeelden zijn onder andere voetreflexologie, acupunctuur, astrologie, enneagram en antroposofie. Met de ontmoetingen die ik heb gehad met personen uit verschillende praktijken zijn er mooie inzichten gekomen en werelden voor mij open gegaan.
In de 2 daagse cursus heb ik een poging gedaan om mijn enthousiasme, over deze mooie methode van het kijken naar mensen, over te brengen naar de cursisten en het lijkt er sterk op dat dit goed is gelukt!

Just have fun, smile and keep putting on lipstick!

Lol hadden we en ook de lipstick is aan de orde gekomen :-)
Er is erg veel besproken in deze groep in de twee dagen van de cursus. Het was een fijne, vrij rustige groep en er heerste een dusdanige veilige sfeer, dat er ook ruimte gemaakt kon worden voor minder leuke zaken aangaande ons uiterlijk. Zaken die sommige van ons diep hebben geraakt in onze jeugd of kinderjaren. Het uiterlijk kan soms ongelukkigerwijs immers leiden tot lijden.
Bijzonder genoeg gaat het in dat geval juist om hele sterke en karakteristieke uiterlijke kenmerken. Kenmerken met, doorgaans, een hele speciale en positieve waarde. Geen doorsnee koek, maar andere koek. Helaas is het zo dat, zeker in de jeugdige jaren, men toch liever naar een saai en doorsnee koekje kijkt in plaats van naar een prachtige taart met bijzondere versierselen....
Men wordt in zo'n geval afgerekend op een gezicht dat niet doorsnee is, waarbij men gelaatsvormen bijvoorbeeld aanmerkt als "te groot" of.... "te klein". Ook in mijn geval heb ik in mijn jonge jaren regelmatig te horen gekregen dat ik nogal een grote mond, grote lippen en grote tanden heb... En ja..ik heb ze allemaal! Ik liet mij echter letterlijk niet op mijn kop zitten en gestimuleerd door mijn grote broers en ouders, maakte ik handig gebruik van mijn "tools". Dit ontaarde zich langzaam maar zeker in een letterlijke grote mond met vurige communicatie. Ik zette mijn tanden erin en liet nooit meer los. Werd een "verbale extravert" en heb van mijn, opvallende sluitspier van de ziel mijn talent gemaakt. Het grappige is dat ik me daar blijkbaar zo goed bij voelde, dat de rest van mijn gezicht mee is gaan doen. Nu kan ik er zelf grapjes om maken en denk regelmatig wanneer ik mezelf lachend op een foto zie: "Sjeeej, wat een bek vol tanden!".

Een ander leuk voorbeeld is van een van de cursisten, met van hetzelfde laken een pak. Zij vertelde dat zij expres rode lipstick ging dragen, waardoor de lol van de plagers als sneeuw voor de zon verdween.
We hebben er samen hartelijk om gelachen zoals jullie op de foto kunnen zien! Later zag ik per toeval nog een bijpassende quote staan....ik heb mijn kans gegrepen;-) en deze gekscherend op twitter gepost. We kregen er een prachtig compliment op van een volger, als pleister op onze oude wondjes! Zo zie je maar.

Krassen op de ziel


Elk individu heeft de kans om te leren van minder fijne gebeurtenissen in het leven. Je kan bij de pakken neer gaan zitten, OF je kan je kans grijpen en leren van het leven en er voor de rest van je leven profijt van hebben. Een poging doen om het negatieve te transformeren naar iets moois en waardevols en om naar voren te kijken in plaats van achteruit. Het accepteren van je zijn, met alle extraatjes erop en eraan.
Toch hoort daar een kanttekening bij, want zo gemakkelijk gaat dat niet voor élk persoon. Ons karakter is een optelsom van veel innerlijke- en erfelijke factoren. Soms speelt er bijvoorbeeld extreme onzekerheid mee of een introvertere basis. Dat maakt helaas dat niet iedereen zo snel over negatief verankerde overtuigingen kan stappen, die pesters hebben achtergelaten in onze herinneringen.
Soms zijn de ervaringen zo pijnlijk dat er een aanzienlijk langere tijd nodig is en een heleboel nieuwe positieve ervaringen, om de krassen op onze ziel een plekje te geven. Want helemaal weggaan... doen ze nooit. In het gezicht vindt men dan sporen terug die men heeft opgebouwd om de harde woorden van buiten te kunnen handelen of ontvluchten.

Als laatste wil ik nog graag vertellen over dit onderwerp dat mij al vaak is opgevallen dat een persoon naar een ander kijkt zoals hij of zij zelf is. Personen die doorgaans "lelijk" en veroordelend kijken naar een ander, hebben dan wellicht nog heel wat appeltjes met zichzelf te schillen of krijgen uiteindelijk een heel vies koekje van eigen deeg.

Een volgende 2 daagse basiscursus zal hoogstwaarschijnlijk pas in het najaar gaan plaatsvinden, het is voor mij nog even aftasten wat mogelijk is, omdat ik dan ook ga starten met een leuke nieuwe opleiding: de opleiding tot babyconsulent!

De lichaamstaal en microsignalen workshop is gepland op vrijdag 20 februari en is vol  en de gelaatkunde bij kinderen staat voor nu gepland op vrijdag 27 februari a.s.

Komende woensdag geef ik een lezing in Maarheeze, waar ik erg veel zin in heb. Dus voor degene die dan komen: we zien elkaar dan en maken er samen een leuke avond van :-))!



zondag 18 januari 2015

Gelaatkunde en het metaal element: De Stalen gezichten van Tangarine.

Vandaag wordt deze blog weer nieuw leven ingeblazen. Ik had deze al in september 2013 geschreven en geplaatst. Later raakte ik beter geïnformeerd over copyright op beeldmateriaal en besloot de foto's die niet van mijzelf waren van mijn blogs te verwijderen...
Ik ben zelf nogal visueel ingesteld, dus vind een blog zonder foto's nogal saai. Ik besloot daarom de blogs waarvan ik zelf geen fotomateriaal had voorlopig "te slapen te leggen".

Afgelopen week zag ik echter een aantal foto's op mijn facebook voorbij komen van dit creatief stel mensen en herinnerde ik mij weer het slapende artikel.
Aangezien ik de copyrights graag respecteer, trok ik de stoute schoenen aan en besloot ik hen een bericht te sturen via de Tangarine fb pagina. Ik vroeg hierin aan hen of ik een (privé) foto zou mogen plaatsten bij mijn blogartikel, zodat ik het verhaal weer zou kunnen laten ontwaken mét beeld.
Zoiets vragen vind ik toch altijd een beetje spannend.....Misschien was deze muzikale tweeling wel helemaal niet gediend van een "gezichtenkijkster" die iets van hen "vindt". Vandaag ontving ik echter een alleraardigst berichtje terug met onderstaande tekst...

"Hi Peggy,
Wat leuk om een bericht van je te krijgen.
Het artikel hebben wij al een tijd terug gezien. Erg mooi en bijzonder hoe kloppend het eigenlijk is. Hebben 'm al aan meerdere mensen laten lezen. Natuurlijk mag je een foto gebruiken. Pak anders maar eentje van onze Facebook, en met dit bericht erbij is het opgelost .
A & S"


Ik ben blij verrast met hun reactie en hieronder lees je de bevindingen van de jongens op basis van de vijf elementenleer.

Tangarine in De Wereld Draait Door: September 2013

Bron: Fb pagina Tangarine
Gisteren werd ik plotseling aangetrokken door een stel geweldige koppen op TV. Het bleken de tweeling broertjes Brinks die met elkaar de band "Tangarine" vertegenwoordigen.

Met bewondering heb ik zitten kijken naar deze, sterk op elkaar lijkende en bijzonder goed op elkaar ingespeelde, creatieve tweeling.
Maar zelden zie ik zulke mooie gelaatkundige voorbeelden die het element metaal vertegenwoordigen! Met hun grote bossen haar lijken ze heel wat te kunnen verbloemen.....of zal ook hier de gelaatkunde door de schillen van het uiterlijk heen kunnen prikken?

 

 

Chinese gelaatkunde en de 5 elementen

Misschien is het handig om kort te vertellen dat in de Chinese gelaatkunde gewerkt wordt met de vijf wel bekende elementen: water, vuur, hout, metaal en aarde. Elk element heeft zo zijn gelaatkundige kenmerken en daarmee ook bepaalde karaktertrekken. De gelaatstrekken hebben altijd een symbolische overeenkomst met het element. In het geval van de broers, de harder ogende buitenkant die niet beïnvloedbaar lijkt net zoals metaal zich laat zien.

Meestal zijn er verschillende elementen waar te nemen in één gezicht en dus geldt het recht van de sterkste: het element dat het meest aanwezig is, geeft de doorslag in het karakter. Daarnaast kan het zo zijn dat elementen elkaar in karaktereigenschappen ondersteunen of juist onderdrukken, zoals bijvoorbeeld water vuur kan blussen en metaal smelt door middel van vuur.


The Iron men

Ja de ijzeren jongens, laat ik ze zo noemen. Hun extreem smalle gezichten met de zichtbare jukbeenderen, ingevallen wangen en overduidelijk aanwezige neuzen zijn namelijk het schoolvoorbeeld van de metaalmens.
Hun gezicht vertelt dat het in hun jonge jaren levendige kinderen geweest moeten zijn. Levendig en heel gevoelig voor de wereld om hun heen. Ze hebben door hun gevoelige aard als het ware een harde schil opgebouwd die neigt naar dominantie en kunnen daarmee soms wat bazig en kritisch overkomen.
Metaal mensen zijn perfectionisten die de leiding willen nemen, dingen graag zelf in de hand willen houden. Het doel daarvan is eigenlijk om hun gevoelige kern te beschermen.
Een metaal mens wil graag handelen naar zijn of haar gevoel en daar waar de passie het innerlijke vuur doet oplaaien, smelt die harde buitenkant. Wanneer dit gebeurt, krijgen wij een glimp te zien van de mooie, heldere gloeiende kern van intuïtieve wijsheid en de creatieve vormen van het vloeibare metaal. 

Ik begreep dat Tangerine de nieuwe huisband is geworden van het programma "de wereld draait door", rede te meer om vaker te kijken met de wetenschap dat ook deze twee extraverte introverten in beeld zullen komen. Ze zijn gevoelsmatig zo op elkaar ingespeeld, dat ze samen bijna één lijken. Net als samengesmolten gloeiend ijzer en zij smeden het, maar wel alleen als het heet is!





maandag 12 januari 2015

De meest gestelde vragen over gelaatkunde

Tijdens mijn gelaatkunde activiteiten kom ik natuurlijk heel wat mensen tegen. De reacties die ik krijg zijn doorgaans positief en enthousiast, zelfs daar waar men geen of een heel ander beeld had van wat gelaatkunde nou daadwerkelijk voorstelt. Het is voor een leek natuurlijk ook niet gemakkelijk om voor te stellen wat er nou precies met gelaatkunde wordt bedoeld. Wat mij betreft dekt de term gelaatkunde ook niet genoeg de inhoud. Dit vanwege het feit dat je als gelaatkundige nooit alleen maar naar een gezicht kijkt, tenminste...als je een volledige analyse van iemand wil maken. Vaak is men verbaasd te horen dat gelaatkunde te maken heeft met een optelsom van zichtbare feiten en een degelijke studie uit echte boeken, in plaats van wazige verklaringen uit de een of andere glazen bol.

In al die jaren dat ik gelaatkunde beoefen, heb ik veel vragen gekregen. Bijzonder genoeg zijn dit heel vaak dezelfde vragen. Dat bracht mij op het idee een blog te schrijven over de meest gesteld vragen die mensen aan mij hebben gesteld, over gelaatkunde.

Gelaatkunde is....liefde op het eerste gezicht! (Dank aan Iefke en Rob)

Wat is gelaatkunde?

Haha, een open deur niet waar? En ja...dit is serieus de meest gestelde vraag aan mij. Mensen hebben geen idee wat je nou als gelaatkundige hebt geleerd en hoe je zoiets dan toepast. Zelfs personen die op een consult komen voor een analyse weten vaak nog niet goed wat hen te wachten staat.
Gelaatkunde word vaak in de spirituele en ontastbare hoek geplaatst en het is echt regelmatig voorgekomen dat men bij de eerste ontmoeting met mij zichtbaar opgelucht is dat er een aards uitziend persoon verschijnt in plaats van een zwevende persoonlijkheid voorzien van nimbus 2000. Nee echt, het is geen grap....het leukste wat ik ooit heb meegemaakt is dat iemand mij, na het telefonisch maken van een afspraak, terug belde om te vragen of ik "van die lange zwarte gothic jurken droeg". Toen ik lachend zei dat ik meer van de vlotte bloemenjurkje was antwoordde ze: "gelukkig maar, anders had ik mijn afspraak toch liever niet door laten gaan...." Tja, niets zo leuk dan een mens en met theorie dat men een ander bekijkt zoals je zelf bent, riep dit bij mij ook de nodige vragen op ;-)

Gelaatkunde is dus de kunst van het mensen kijken. Zo leg ik het graag uit. Het is de optelsom van menselijke vormen, dus de hele mens. Lichaams- en gezichtsvormen ontstaan deels door het genetisch materiaal van je voorouders, deels door de invloed van je omgeving en deels door wat je van jezelf vindt.
Gelaatkunde is een onderdeel van de leer die we de praktische mensenkennis noemen, karakterkunde is een andere benaming daarvoor.

Wat het voor mijzelf in de lessen tijdens mijn opleiding vaak moeilijk maakte, was dat veel verschillende termen binnen de praktische mensenkennis voorkomen. Termen die heel anders klinken, maar wel hetzelfde voorstellen. Een voorbeeld daarvan is de verschillende benamingen en vaktermen die men gebruikt voor de drie kiembladen. Zoals het endodermale type dat men ook wel voedingsaard, rood structuur noemt. Ook in de schedelleer vindt men veel verschillende termen voor één en hetzelfde punt. Ik denk dat dit komt omdat gelaatkunde al heel oud is en er verschillende stromingen het in de loop van de jaren zaken hebben onderzocht en op hun eigenwijze hebben toegepast.

Wat zie aan mij?


Dat is meestal de vraag die direct daarna gesteld wordt. Vaak gebeurd dit in een gezelschap waarin iemand lucht heeft gekregen van mijn uit de hand gelopen hobby. En ja...wat zie ik? Dat kan van alles zijn. Ik wordt altijd enorm aangetrokken door datgene wat mij opvalt aan een persoon. Meestal is dat dan iets wat zichtbaar is aan het gezicht of lichaam dat niet doorsnee is. Het lastige is dat dit leuke zaken kunnen zijn, maar ook oud zeer of niet verwerkte emoties. Dan kan je je voorstellen dat ik geen antwoord geef op deze vraag in een gezelschap. Vroeger liet ik me nog wel eens verleiden, maar vaak met een geschrokken persoon als gevolg, met name als het ging om minder leuke zaken.
Voor ongevraagd toegestuurde foto's geldt voor mij hetzelfde. Het gebeurd heel regelmatig dat een wildvreemd persoon mij vraagt iets te vertellen over de toegestuurde foto. Ik doe een persoon te kort om hier een antwoord op te geven dus zeg altijd eerlijk dat ik niet genoeg heb aan een enkele foto. Sowieso lees ik liever mensen in levende lijve, omdat lichaamstaal en mimiek voor mij ook een rol spelen in een goede analyse.

Moet je voor gelaatkunde een "gave" hebben?

Het antwoord hierop is een simpele NEE. Voor gelaatkunde hoeft je geen gave te hebben.... Hoewel het mij regelmatig is opgevallen dat er wel een bepaalde groepen mensen zijn die er wat "beter" in zijn dan gemiddeld en het sneller leren toe te passen in de praktijk.
In deze groepen vallen bijvoorbeeld leerkrachten, personeel van de politie, zorgpersoneel en coaches/therapeuten. Eigenlijk is dat niet vreemd. De genoemde groepen zijn dagelijks in hun beroep bezig om naar mensen te kijken en hebben daarmee een natuurlijke vorm van mensenkennis opgedaan. Het is voor mij erg leuk is om te merken dat men helemaal enthousiast kan worden wanneer men hoort dat er wel degelijk aanwijsbare zaken zitten onder hun gevoelsmatige kennis. Gelaatkunde geeft in deze beroepsgroepen handen en voeten aan dat wat men altijd al "voelde".

Gelaatkunde is door iedereen te leren en met een intensieve training van één dag, is het echt mogelijk om een "grove" analyse te leren maken van een persoon. Dit gaat dan op basis van de structurenleer, de leer van de richting van de energie, uitleg over gezicht- en hoofdvormen en uitleg over de werking van mimiek op ons gezicht.

Om gelaatkundige te worden is er echter een vele uitgebreidere kennis nodig en een gedegen opleiding met heel veel praktijk oefeningen.


Kijk jij als gelaatkundige nog nog wel eens "gewoon" naar mensen?

Ik moet bekennen dat mijn kijk op mensen door gelaatkunde wel degelijk is veranderd en wel in positieve zin. Daar waar ik vroeger mij nog wel eens kon storen aan iemand, lach ik daar nu vaak om. De persoon voor mij laat mij namelijk gedrag zien wat ik van hem of haar verwacht! Ik vind het zelf altijd erg vermakelijk om te zien hoe mensen zichzelf kunnen neerzetten in bepaalde situaties. Mijn beroep als kinderverpleegkundige geeft mij de gelegenheid om hiervan te leren omdat de leeftijdsgroep erg breed is waar ik mee in aanraking kom: van een paar dagen oud tot en met 18 jaar. Daarnaast is er altijd contact met ouders/ verzorgers en andere disciplines, zoals artsen.
Daar waar ik zelf soms twijfel had aan bepaalde theorieën, kreeg ik de bevestiging door veelvuldige contacten met mensen die het mij "volgens het boekje" lieten zien. Inmiddels geldt dit nu ook voor de contacten die ik heb met betrekking tot gelaatkunde activiteiten. Hierdoor zijn er bij mij veel mooie inzichten tot stand gekomen en heb ik geleerd om het grotere geheel als het ware "aan elkaar te breien". Naar mijn mening staat alles met elkaar in verbinding en is praktische mensenkennis een onderdeel van een heel groot proces.


Wat betekenen veranderingen in een gezicht nou eigenlijk?

Veranderingen in het gezicht kunnen met veel zaken te maken hebben. Zo kunnen we plots uitslag krijgen, wenkbrauwen kunnen uitvallen of we krijgen bijvoorbeeld wallen. Ons gezicht geeft ontzettend veel informatie over hoe het vanbinnen met ons gaat. Daar waar er zaken niet goed lopen, zal het gezicht ons laten zien dat er processen aan het veranderen zijn.

Veranderingen in ons lichaam zijn op verschillende manieren te verklaren. Soms vindt men de verklaring in stagnatie van onze energie, zoals ons meridianenstelsel. Soms vindt men het antwoord in de psychische sfeer, zoals bij een burn-out. Of op louter lichamelijk vlak.
Hoewel men meer en meer vanuit de wetenschap allerlei zaken verklaren kan, zijn er ook in de reguliere gezondheidszorg niet altijd duidelijke verklaringen te vinden voor een bepaalde kwaal.Vaak wijdt men het dan aan onderliggende stressfactoren. Lichaam en geest horen nou eenmaal bij elkaar en werken samen (of juist tegen?). Gelaatkunde maakt gebruik van verschillende methoden en zoekt terug naar de periode van het optreden van de verandering.

Soms brengen mensen zelf veranderingen aan in hun gelaat. Voorbeelden hiervan zijn het (extreem) epileren van wenkbrauwen, het plaatsen van piercings en tatoeages in het gezicht of cosmetische ingrepen. Veel van de zelf aangebrachte veranderingen zijn gelaatkundig verklaarbaar. Mensen zijn vaak verbaasd dat het zo goed klopt!

Wat betekenen wenkbrauwen?

Ik noem wenkbrauwen altijd de kapstokjes van ons gezicht. Zonder deze bijzondere haarboogjes heb je al gauw een "kaal" gezicht. Wenkbrauwen staan in de westerse gelaatkunde te boek als de uiting van de overtuigingskracht naar onszelf en daarmee ook naar de buitenwereld. Iemand met hele zware wenkbrauwen heeft een krachtige en soms zelfs een dominante uitstraling.
In de Chinese gelaatkunde noemt men de wenkbrauwen ook wel het paleis van de broers en zussen. In deze leer gaat men ervan uit dat wanneer de wenkbrauw op bepaalde plekken onderbroken is bijvoorbeeld door een litteken, haaruitval of door er zelf iets aan te veranderen dmv epileren of scheren, er iets mis aan het lopen is met familiebanden.

Zelf heb ik meerdere malen bij mensen gezien dat er spontaan stukjes wenkbrauwhaar verdwenen in een periode van emotionele instabiliteit. Leuk om te weten is dat in de Chinese gelaatkunde de wenkbrauw valt in het houtelement. Dit element staat onder andere voor het omgaan met de emotie woede. Misschien is dat dan ook de rede waarom wij iemand met een te sterke beharing van de wenkbrauwen gevoelsmatig heel anders inschatten, dan iemand die voorzien is van de spaarzame variant.

Tot slot

Gelaatkunde...zoals jullie inmiddels weten...ik kan er uuuuuren over uitweiden! Niets is zo boeiend als het kijken naar een mens want iedereen is anders en dat gaat nooit vervelen!

Interesse in een consult? KLIK DAN HIER.