woensdag 13 mei 2015

Gelaatkunde onthult jouw drie gezichten!

Elke gezicht is anders, zelfs die van een eeneiige tweeling. Ook al zijn er volgens de wetenschap minimaal 2 tot 3 personen op onze aardbol die sterk op je lijken, er zullen bij nader inzien altijd duidelijke verschillen waar te nemen zijn. Wat bepaalt nou eigenlijk hoe je eruit komt te zien zoals je eruit ziet en hebben wij eigenlijk meer dan één gezicht?

Drie gezichten 



Iedereen heeft drie gezichten, zegt een oude Japans spreuk..... Het eerste gezicht is het gezicht dat je aan de wereld laat zien. In de westerse gelaatkunde noemen we dit gezicht het publieke gezicht. Het publieke gezicht is de rechterzijde van het gezicht. Dit is de zijde waar wij normaliter automatisch het eerst naar kijken en op gefocust zijn. Hoe het publieke gezicht zich zal laten zien, is afhankelijk van hoe jij als persoon zelf naar de wereld kijkt en reageert.
Deze zijde is gevoed door ervaringen die je hebt opgelopen in de buitenwereld. Door positieve-, of negatieve ervaringen ervaar je emoties die ervoor zorgen dat spieren in het gezicht zich vormen. Iemand die veel lacht, oefent dus andere spieren dan iemand die vaak verdriet heeft.

Het tweede gezicht, is het gezicht dat je laat zien aan je naaste vrienden en vriendinnen, je familie en geliefden. Ik noem dit gezicht het privégezicht en het wordt weergegeven in de linkerzijde van ons gezicht. Links staat in de psychognomie voor onze gevoelskant, de zijde die wij graag beschermen en afschermen voor mensen die wij minder goed kennen. Ons privégezicht vertelt onder andere op welke manier je in je privéleven communiceert over gevoelens. Ook in ons privéleven hebben we allerlei situaties en ervaringen doorleeft. Omdat zich vaak veel in onze gevoelswereld afspeelt dat niet wordt geuit, zien we aan de linkerzijde vaak meer "tekenen" van emoties, zoals rimpels en lijnen.

Wanneer je nog niet zo bedreven bent in de vergelijkingen tussen beiden "gezichten", is het een hele goede tip om een goede foto te maken frontaal. Deze foto kun je verticaal delen en met gespiegelde zijden aan elkaar plakken. Je krijgt dan een hele mooie weergave van het publieke- en het privé gezicht van de persoon. Eigenlijk krijg je meteen een indruk over hoe de beide gezichten ervoor staan. Mijn ervaring is dat mensen een heel diepgaand inzicht in hun eigen twee gezichten krijgen, simpelweg om het feit dat het onmogelijk is om jezelf objectief in de spiegel te bekijken. Niet zelden wordt bestaande asymmetrie in het gezicht pas echt goed zichtbaar en opgemerkt in zo'n bewerkte foto.

De gespiegelde rechterzijden; het publiek gezicht en gespiegelde linkerzijden: het privé gezicht een persoon.



Het laatste gezicht dat men in de Japanse spreuk benoemd is het gezicht dat je eigenlijk nooit aan iemand laat zien, maar wel het diepste van je wezen vertegenwoordigt. Eigenlijk is dit niet echt een gezicht, maar je basiskarakter en wordt weerspiegelt door de rest van je hoofd, de schedel. Daar waar het haar op groeit aan de zijkanten, bovenzijde en achterzijde. Het basiskarakter kan worden bekeken volgens de 42 frenologische plekken. Frenologie (schedelleer) blijft een beetje het ondergeschoven kindje van de wereldwijde praktische mensenkennis, maar is juist erg praktisch toepasbaar in bijvoorbeeld het duiden van lichaamstaal en microsignalen!


Welk gezicht geeft jij aan de wereld?

Dat is geen onbelangrijke vraag. Ons gezicht is namelijk ons belangrijkste communicatiemiddel en ook als er geen geluid uitkomt, spreekt het gezicht boekdelen. Uit onderzoeken blijkt dat aantrekkelijke mensen ook vaker aardig en geschikter gevonden worden. Aantrekkelijk is overigens niet per se een knap gezicht waarin alles volgens de regels op z'n plek zit. Wij kijken als mens namelijk veel liever naar een gezicht dat wat minder doorsnee is. Maar daar in een ander blog weer meer over ;-).

Jouw gezicht aan de wereld bepaalt hoe de wereld naar jou kijkt en met je omgaat. Het is onzin om te denken dat je daar geen invloed ophebt en dat je het maar moet doen met "wat je van je ouders hebt gekregen". Er zijn tegenwoordig veel goede methoden om er fris en fruitig uit te zien. Om een goede start te maken is lachen en vriendelijkheid een hele mooie start om de wereld te laten zien hoe jij wil dat er met jou wordt omgegaan. Het is daarnaast ook de goedkoopste ;-) Ik sprak deze week iemand die het heel mooi verwoordde: "ik kijk wat vaker in mijn eigen huis". Prachtig uitgedrukt. De eerste verandering begint namelijk altijd eerst bij jezelf. Zo vanbinnen, zo vanbuiten zei de dichter Goethe. Een opgeruimd hoofd, geeft een opgeruimd gezicht.

Dan nogmaals de vraagt....welk gezicht geef jij aan de wereld? Ik ben benieuwd hoe jij dat zelf ziet!

Interesse in een consult? KLIK DAN HIER.