maandag 16 november 2015

In je ogen leeft je ziel


En......Wat zie jij?
Vanochtend bedacht ik me opnieuw hoe bijzonder ogen eigenlijk zijn. Ze zijn het aller belangrijkste gegeven in de communicatie en liegen nooit! Zowel statisch (op stilstaand beeld) als dynamisch (in levende lijve) vertellen ze precies hoe de zaken ervoor staan. Tijdens het analyseren van mensen is voor mij het "in de ogen kijken" een hele belangrijke zaak en ik doe het dan ook lichtelijk ongegeneerd. Iets dat voor sommige mensen nogal confronterend kan zijn of waardoor zij zich erg kwetsbaar kunnen voelen. Ooit heb ik in een analyse meegemaakt dat een sterk ogend persoon daar ontzettend emotioneel van werd. Hij vertelde dat er weinig mensen in zijn leven waren geweest die hem zo durfden aan te kijken. Ogen kunnen er dus ook voor zorgen dat er minder diepe contacten zijn, het is maar net hoe je denkt ze te moeten gebruiken of wat je is aangeleerd door ervaringen.

De kunst van het lezen van ogen is een kwestie van een gelaatkundige optelsom EN het vermogen om daadwerkelijk naar binnen te durven kijken in onbevangen toestand en onbevooroordeeld. Dat gaat het gemakkelijkste wanneer je allen de ogen ziet en niet de rest van het gezicht. Ik deed vanmiddag de proef op de som!

Met een knipoog 

zo was de post op mijn gelaatkunde facebookpagina eigenlijk bedoeld. Ik vroeg de facebook volgers om een foto van twee in de camera starende kijkers, in de beleving dat er enkele "vaste" gelaatkunde liefhebbers zouden reageren. Ik kreeg de kijkplaatjes echter in grote getale aangeleverd! Leuk en best kunstig ook, want het fotograferen van eigen ogen recht van voren is helemaal nog niet zo gemakkelijk. Ik wil er graag een aantal met jullie delen.......

De kritische, optimistische oogopslag van een direct persoon. De brede ruimte tussen de beiden ogen verraadt een persoon die anderen graag het voordeel van de twijfel geeft. De opvallende sprankeling laat een intuïtieve geest zien met een goed gevoel voor humor. (Dank aan Miriam!)


Het lezen van de aangeboden ogen berustte natuurlijk niet op toeval, maar op basis van zichtbare gelaatkundige formules! Bij het lezen van een gezicht bekijk je de vormen namelijk in bepaalde clusters. Dit is belangrijk om toe te passen, omdat je alleen zo de juiste uitleg kan geven over hoe het gedrag van een persoon zich naar buiten toe zal manifesteren. Soms zullen bepaalde features een zichtbare eigenschap versterken, maar verzwakken behoort ook tot de mogelijkheden.

Dit is de grote oogopslag van een erg gevoelig persoon met een groot empathisch vermogen. Haar wenkbrauwen en wenkbrauwvormen laten zien dat ze sterk van geest is en graag zelf wil bepalen.  Mensen met deze ogen zijn vaak zeer sprekend voor de omgeving kunnen goed "toneelspelen" (zaken weglachen) of bewegen hun gezicht en lichaam veel. Tot slot....Kan deze dame ZEER scherp zijn met woorden indien boos. (Dank aan Leetje!)

De basis van elke gelaatkunde uitleg bevindt zich in het kijken naar grove verhoudingen van ELKE gelaatstrek (links versus rechts en onder versus boven). Lastig inderdaad, zo met het blote oog, maar oefening baart kunst. Daarnaast wordt er gekeken naar de vorm die de oogspier heeft gemaakt van de ogen zoals rond, recht, scherp, groot of klein. Logica speelt hierbij een rol. Iedereen zal begrijpen dat een GROOT en bol gevormd oog ontvankelijker is voor prikkels van buitenaf dan een klein en diepliggend oog. Je ziet letterlijk meer.
Dan hebben we nog de verborgen bescheiden ogen, die dieper liggen in het hoofd of zich in meer of mindere mate verbergen achter een soort van gordijntje ;-) of juist de brutalere ogen die zo graag gezien worden dat ze er bijna "uitspatten".

De uitdrukking van ogen wordt benadrukt door de wenkbrauwen. Zowel de vorm als dikte hiervan geeft een duidelijke boodschap. Over de dieperliggende betekenis van de "kapstokjes" van het gelaat schreef ik al eerder eens een blog. Die je HIER kan lezen.
Zonder wenkbrauw heeft de straling van de ogen ook minder kracht.

Ogen geven naast karakter en uitdrukking ook nog een deel van onze gezondheid weer. Denk bijvoorbeeld aan de verkleuring van het oogwit of het "naar boven drijven" van de iris (sanpaku) een teken dat lichaam en geest last hebben van een overprikkeld zenuwstelsel bijvoorbeeld door een ziekte periode of andere stressfactoren.

Deze dame heeft wenkbrauwen die laten zien dat zij zeer kritisch op werkgebied. De grote ogen nemen veel op waardoor ze heel invoelend is naar anderen, iets dat zo'n gevoelig mens ook stress zou kunnen opleveren. De "naar boven drijvende" ogen laten zien dat er sprake kan zijn van een overbelast zenuwstelsel. (Dank aan Marly!)

Ogen niet voor niets de spiegels van de ziel! Ik heb genoten van de "bliksessie"! Helaas kon ik niet ieders ogen lezen vanwege het enorme aanbod (dat zich tevens afspeelde achter de schermen: in mijn mailbox), hetgeen wat teleurstellingen opriep bij een aantal enthousiastelingen. Maar niet getreurd...er volgt er zeker nog een in te nabije toekomst, dus blijf me volgen!




maandag 9 november 2015

De mens voorbij het gezicht. Gelaatkunde hoe zit dat nou?

Zoals de vaste lezers al hadden gemerkt, is het bloggen bij mij de afgelopen weken even op de stapel blijven liggen. Ik had een periode van andere zaken aan mijn hoofd (die mij een diploma tot babyconsulent hebben op geleverd :-)). Daarnaast heb ik me gericht op het analyseren van mensen die wat dichter bij mij staan. Hoewel ik deze personen al redelijk goed kende, blijf ik me nog altijd verbazen dat er zo ontzettend veel te analyseren valt enkel uit de vormen van een mens. Ik ben deze mensen erg dankbaar dat zij me het vertrouwen geven om letterlijk in hun hoofd en hart te mogen kijken! Ik merk dat men dat dit toch telkens weer ook spannend vindt (en ik ook :-)). Vaak heb ik hele fascinerende en excentrieke mensen voor mij op de stoel, die op enige afstand van de "doorsnee" mens staan. Hen te beschouwen en te leren begrijpen wat er in hen omgaat is voor mij heel verrijkend!

Gelaatkunde levert mij als persoon buitengewoon veel op. De rijkdom aan kennis over mensen is oneindig groot! Elk pad in mijn leven laat nieuwe gelaatkunde sporen na, geeft nieuwe inzichten. Alle mensen die ik mag ontmoeten en mij ingang geven tot de mens voorbij het gezicht, geven mij inzichten in onderlinge verbindingen tussen al dat is. Ze geven mij een mooie gelegenheid mezelf te verdiepen, of moet ik zeggen te verdiepen in mijzelf? Ik denk dat beiden klopt.


Wat maakt de mens?

Iedereen wordt geboren uit twee ouders, dit geeft je deels je voorkomen. Het is hierbij geen toeval dat bijna alle baby's in eerste instantie op hun papa lijken. Dat maakt dat pa zich gemakkelijker in het kleine wezentje herkent en zich er ook gevoelsmatig aan kan verbinden. Iets dat moeder en kind in de 9 maanden zwangerschap al op een intensiever level hebben kunnen doen.
Later gaat het kind zich ontwikkelen onder invloed van de omgeving. Het gaat reageren op de invloeden en de mensen die op zijn of haar pad komen. Het groeit op en wordt zich steeds meer bewust van de eigen invloed op de wereld en andere individuen. Gaandeweg het leven hebben mensen de drang om zichzelf steeds te verbeteren en het vreemde is, dat zij dan later soms ook tot de conclusie moeten komen dat zij zich uiterlijk ver van hun ware identiteit begeven. Dit is vaak één van de redenen waarom mensen mij bezoeken voor een analyse, ze zijn opzoek naar hun ware aard en liggen steeds met zichzelf in de clinch omdat hun verworven karakter niet aansluit op het basis karakter.
Je gezicht is een weerspiegeling van al je wensen en opgedane ervaringen, zowel positief als negatief. Gelaatsvormen zijn dus gerelateerd aan de voorbeelden uit de bovenstaande driepunts-taart:  genen-omgeving-ik en GEEN toevalligheid!

Wat kan JIJ dan zien aan een gezicht?

Iedereen kan gezichten leren lezen. Eigenlijk kan iedereen het al vanuit zichzelf. Vaak heb je al een gevoel bij iemand, maar kan je er niet helemaal de vinger opleggen waarom je het zo voelt. Een logisch feit is dat hoe meer je lijkt op de ander, hoe groter de klik zal zijn. Dit heeft overigens niets te maken met huidskleur of cultuur. Ik ken persoonlijk veel mensen die een partner hebben uit een andere cultuur, waarbij zij zich helemaal thuis voelen omdat ze veel overeenkomstige vormen hebben in hun basale structuur. Er is een wederzijds begrip en gevoel dat het klopt met je eigen doelen.
Omgekeerd kan het ook zo zijn dat er meteen een spanning heerst, of dat je geen klik ervaart maar weerstand. Dit heeft dan te maken met het feit dat er weinig gemeenschappelijke karaktereigenschappen zijn. Men begrijpt elkaar daarmee dus niet of voelt weerstand tegen een eigenschap die men zelf minder bezit en niet begrijpt of lelijk vindt. Dominantie is hiervan een mooi voorbeeld.

Kennis van lichaamsvormen en gelaatstrekken ten aanzien van gedrag, helpen om te begrijpen en te verklaren wat er in iemand omgaat. Of, wat er nou ECHT in jezelf omgaat. Waar je eigen innerlijke conflicten nou ontstaan en welke thema's hiermee gemoeid zijn.
Het volledig leren lezen van gezichten is een tijdrovende klus, je hebt er veel parate kennis voor nodig. Daarnaast kost het tijd om te herkennen en te begrijpen welke invloeden verschillende vormen in het lichaam en gezicht op elkaar kunnen hebben. Daarom is het onzin om te zeggen dat gelaatstrekken op zichzelf iets vertellen over één bepaalde eigenschap, zoals je vaak leest in de oude gelaatkunde boeken. Het gaat juist om de combinatie van alles bij elkaar, dat maakt ons immers ook een uniek individu en bestaat er nergens een exact tweede JIJ!

Verlies niet je ware gezicht

Hoewel het echte analyseren doorgaans weggelegd is voor een goed getrainde gelaatkundige, zijn de grondbeginselen van gelaatkunde eerder logisch dan ingewikkeld. Het begrijpen van een asymmetrische gezicht is hier een goed voorbeeld van.

Laten we voorop stellen dat niemand de perfect symmetrische snoet bezit. Iedereen heeft wel IETS dat niet helemaal klopt. Hoe meer asymmetrie er te zien is in een gezicht, hoe groter het verschil in het gedrag tussen de rationele kant (rechter gezichtshelft) en het gevoel (linker gezichtshelft). Dit alles staat in verbinding met de driepunt-taart die hierboven werd uitgelegd en is beïnvloed door genen, de omgeving en zelfbewustzijn. Het gezicht herbergt erfenissen uit deze drie punten. Al is het de scheve familie neus, negatieve gevoelservaringen of de drang naar iets wat je diep van binnen eigenlijk niet bent.

De uitwerking van asymmetrie in het gelaat is dat men zich anders publiekelijk gedraagt dan privé en soms zijn deze verschillen zo groot, dat de persoon er zelf innerlijke hinder en onrust van ervaart. Men is als het ware in gevecht met zichzelf omdat men zich stoort aan het eigen gedrag, maar de gedragsmatige impulsen geen richting kan geven. Het leren kennen van je eigen gezicht geeft daarom vaak mooie inzichten die je rust kunnen geven en maakt dat je jezelf beter gaat leren begrijpen.


Meer weten en leren over de vormen van de mens? 
Op vrijdag 22 en zaterdag 23 januari geef ik een twee daagse basiscursus hierover, te volgen voor elke gelaatkunde leek :-)
Leer je zelf kennen en je omgeving te begrijpen. Een meerwaarde voor elk mens!
Meer informatie over de cursus kan je HIER vinden, of mail mij:

gelaatkunde@outlook.com


De mens zelf is de mooiste weerspiegeling van de ziel. Twee daagse basiscursus gelaatkunde: vrijdag 22+ zaterdag 23 januari 2016

Deze cursus heeft het maximale aantal deelnemers bereikt, in het najaar van 2016 wordt deze cursus nogmaals georganiseerd!

Wat gaat je leren? 


Gelaatkunde is een fantastisch hulpmiddel om op een snelle manier een persoon te analyseren. Hoewel we spreken van gelaatkunde, is het natuurlijk nooit alleen maar een gezicht wat je persoonlijkheid laat zien. Eigenlijk kan iedereen al mensen lezen, echter kan je niet verklaren wat je voelt of ziet. Met deze basiscursus leer o.a. je te begrijpen waarom je een klik hebt met een persoon, of juist niet. Daarnaast geeft het veel inzicht over eigen innerlijk processen, talenten en valkuilen.

In deze 2 dagen leer je de basisstappen voor het "lezen" van een persoon. We beginnen met het kijken naar een persoon van "macro naar micro". Dat wil zeggen dat we beginnen met de mens in zijn geheel, zoals de structuur en lichaamsvormen die duidelijk zichtbaar zijn aan iemand. Dit geeft al een goed beeld van basistalenten en ook valkuilen. Vervolgens verfijnen we de kennis naar het hoofd, het gezicht en de uitleg van gelaatstrekken. Deze geven het basiskarakter, levensthema's en de uitwerking naar de buitenwereld weer. Het laat zien hoe iemand zich gedraagt en waardoor dit komt.

De theorie van de cursus zal een praktisch karakter krijgen omdat je deze meteen leert toe te passen op medecursisten en natuurlijk ook jezelf! Voorkennis van gelaatkunde of praktische mensenkennis is niet nodig.


Locatie


De cursus zal gegeven worden op vrijdag 22 en zaterdag 23 januari 2016, in één van de goed uitgeruste zalen van de sfeervolle locatie "De Brabantse kluis". Deze omgebouwde kloosterboerderij ligt in de schaduw van het statige Missieklooster Heilig Bloed, gelegen in het groene buitengebied van Aarle-Rixtel.


Investering


De kosten voor deze 2 dagen + naslagwerk bedragen: € 190,-
Dit is inclusief koffie/thee/water koekjes en een gezellige broodjes lunch op beide dagen.


De aanvragen voor inschrijving worden behandeld op volgorde van binnenkomst. De cursus heeft ruimte voor slechts een beperkt aantal deelnemers (18)!

Inschrijven kan middels het sturen van een mail naar gelaatkunde@outlook.com dat is voorzien van je:

Voor- en achternaam
Adres 
Postcode en Plaatsnaam 
Telefoonnummer


Hartelijke groeten Peggy Boetzkes